RĂ„material.

Ananas i parfymeri

Ursprunget och fördelarna med ananas

Ananas tillhör bromeliafamiljen och Ă€r en örtartad vĂ€xt som kan nĂ„ 1 m till 1,50 m. Den har lĂ„nga lansettblad frĂ„n 50 cm till 1,80 m, ibland tandade eller ibland slĂ€ta. Ananasblomningen kĂ€nnetecknas av utseendet pĂ„ en krona av korta löv som överstiger en uppsĂ€ttning blĂ„ blommor i slutet av stjĂ€lkarna. Helheten viker sedan för mĂ„nga koniska frukter som vi kĂ€nner vĂ€l. Idag finns det mĂ„nga sorter av ananas, vars kött Ă€r mer eller mindre saftigt, ibland ganska vitt eller gult. Ananas Ă€r en tropisk vĂ€xt som inte tĂ„l en temperatur under 10 °. Dessutom bör dess frukt inte förvaras i kylskĂ„pet. DĂ€remot tolererar ananas ganska lĂ„g jordfruktbarhet och krĂ€ver cirka 14-20 mĂ„naders plantering innan den kan skördas. Detta upptĂ€cktes nĂ€r Christopher Columbus anlĂ€nde till Guadeloupe 1493. Han erbjöds det som en vĂ€lkomstpresent. Ananas anlĂ€nde sedan till Martinique 1548 innan den nĂ„dde Europa 1672. I Frankrike gjordes försök att odla den 1702, pĂ„ uppmaning av Louis XIV. Om ananas Ă€r sĂ€rskilt uppskattad för sin fruktiga, exotiska och saftiga smak, vet du att den ocksĂ„ Ă€r mycket bra för din hĂ€lsa. Eftersom det Ă€r en kĂ€lla till mangan Ă€r det sĂ€rskilt fördelaktigt för benen. PĂ„ samma sĂ€tt kĂ€mpar det mot cancerceller och fungerar som ett antiinflammatoriskt medel. Det Ă€r rikt pĂ„ bromelain, det tunnar ocksĂ„ ut blodet och begrĂ€nsar blodproppens koagulering, vilket minskar risken för flebit eller stroke. Äkta detoxingredienser, det frĂ€mjar matsmĂ€ltningen medan den verkar pĂ„ celluliter. Slutligen förhindrar det förkylning och infektioner.

Den fruktiga doften av ananas

Förutom dess mĂ„nga dygder Ă€r ananas ocksĂ„ en ingrediens som alltmer anvĂ€nds i parfymeri. Det ger verkligen dofterna en fruktig och solig touch. Den hĂ€r Ă€r reserverad nĂ€stan uteslutande för kvinnliga skapelser men förekommer ibland i manliga eller blandade juicer. MĂ„nga sorter av ananas anvĂ€nds sedan. ÄndĂ„ förblir en av parfymernas favoriter Victoria-ananas, som kommer frĂ„n Indiska oceanen och kĂ€nd för sina mer subtila aromer som finns i dess mindre storlek. Men som med mĂ„nga frukter Ă€r det inte möjligt att extrahera en eterisk olja direkt frĂ„n frukten. SĂ„ledes reproduceras dess doft i laboratoriet. För att göra detta anvĂ€nder parfymerar frĂ€mst allylkaproat, en molekyl med en typisk ananaslukt.

Om ananas Àr tillrÀckligt pÄ egen hand, vet att det ocksÄ gör att du kan Äterskapa smaken av en pina colada för lite att den Àr kopplad till kokosnöt, en riktig glÀdje! Detta visas i mÄnga kÀnda parfymer. Det Àr sÀrskilt en av flaggskeppsprodukterna i Amor Amor-samlingen av Cacharel och berikar recepten av Baby Doll av Yves Saint-Laurent eller Born in Paradise av Escada.

Leave a Reply