Maison Balenciaga kommer att fortsätta efter att dess skapare har avgått, men det kommer att vara nödvändigt att vänta på det nya årtusendet för att det äntligen ska hitta det kreativa och vågiga geniet i dess början i haute-couture som i parfymeri …

När Balenciaga, den nyckfulla arkitekten för couture, skapar parfymer …

Cristobal Balenciaga började sin lärlingsutbildning vid tolv års ålder i ett spanskt haute-couture-hus, varifrån han kommer. Begåvad och kreativ kommer Balenciaga snart att upptäckas av de stora namnen på parisiskt sätt på 1920-talet som Coco Chanel eller till och med Elsa Schiaparelli. Fascinerad av hans stora damers talang byggde och debatterade Balenciaga sina modeller för att förstå deras konstruktioner, vilket senare gjorde det möjligt för honom att leka med volymer genom att skapa komplexa arkitekturer av haute-couture-skapelser.

Cristobal Balenciaga öppnar sitt första modehus 1918 i San Sebastián, men det spanska inbördeskriget kommer att tvinga honom att fly från sitt land för att ta sin tillflykt i Paris där han ironiskt nog kommer att bli älskling för världens storheter. Stjärnorna flockar till 10 avenue de Montaigne, det nu berömda huset för couturier sedan 1937, och för att möta kundernas förväntningar lanserades Balenciaga Parfums-linjen 1947.

Balenciaga parfymer och förnyelsens vind Nicolas Ghesquière

”Le Dix” som släpptes 1947, den allra första doften från Balenciaga-parfymeri, ger vackra blommiga och pulverformiga dofter samtidigt som de erbjuder en djup och djurspår. Toppad med en klassisk och prickig keps sticker “Le Dix” ut för sitt utseende och dess eleganta och glittrande feminina juice som förblir en stor klassiker av modern parfymering, även om den nu har försvunnit.

Baserat på framgången med denna första parfym släppte Balenciaga 1948 den vackra blommiga ”La Fuite des Heures” sedan den sensuella och ultrafeminina ”Quadrille” 1955 och slutligen 1962 ”Eau de Balenciaga”.

1968 stängde Balenciaga sitt hus i Paris och varumärket Balenciaga överlevde bara genom sina parfymer eller klädlinjer. Balenciaga-parfymerna är alltid noggrant utformade och kommer inte längre att vara bebodda av sin skapares Cristobals geni, vilket gör dem mindre kända. Men några få undantag kommer att störa denna situation, till exempel släppet 1971 av ”Ho Hang” ormbunken eller till och med utseendet 1994 av den magnifika orientaliska ”Talisman”.

Det var inte förrän 1998 och utnämningen av Nicolas Ghesquière att haute-couture-huset Balenciaga återupptog sina vackra, nyckfulla färger och sin kreativitet. Dessutom kommer Balenciaga-parfymer också att påverkas av denna väckelse, släppandet av den vackra, rika och komplexa ”Cristobal” 1998, en doft hyllning till skaparen, kommer att underteckna denna nya doftlinje.

Efter en manlig version av “Cristobal” kommer den lysande och så blommiga “Balenciaga Paris” att släppas 2010, och som en comeback i modets höga sfärer, av en glittrande och förödande Charlotte Gainsbourg. Därefter kommer Balenciaga att erbjuda vackra, komplexa och originella dofter varje nytt år: 2011 ”Le Parfum Balenciaga Paris L’Essence”, 2012 den häpnadsväckande och explosiva ”Florabotanica”, 2013 den passionerade ”La Fragrance L’Eau Pink”. Under 2014 kommer Balenciaga och dess genialskapare Ghesquière att presentera en ros som är bearbetad på alla dess aspekter i den kryddiga och kraftfulla blommiga ”Rosabotanica”.

Detta är de mest framstående parfymerna från Balenciaga