Parfymörer

Beaux Ernest

Chanel Àr ett namn som bara Àr tillrÀckligt för att fÄ mÀnniskor att drömma i mÄnga lÀnder pÄ planeten. Det Àr ett av de mest kÀnda varumÀrkena i vÄrt franska arv. Dessutom, om det har utmÀrkt sig pÄ mÄnga omrÄden, Àr parfymer utan tvekan en av de som har förtjÀnat sina adelsbrev.

Bland Chanels största framgÄngar Àr den ikoniska N ° 5 en sann legend. Det Àr emellertid till parfymern Ernest Beaux att den senare Àr skyldig sin existens.

Början av Ernest Beaux

Ernest Beaux föddes 1881 i Moskva. Men han Ă€r verkligen frĂ„n en fransk familj. Dessutom drev hans Ă€ldre bror företaget Rallet, som dĂ„ anses vara en av de tvĂ„ största ryska parfymerierna med franska ursprung. I sin brors fotspĂ„r anslöt sig Ernest Beaux till detta företag 1898 som tvĂ„ltillverkningslaborator. Sedan bestĂ€mde han sig för att komma till Frankrike för att lĂ€ra sig parfymeri. NĂ€r hans examen var i hand var det inte lĂ„ng tid att göra sig kĂ€nd och hans talang mĂ€rktes snabbt. Det var sedan 1912 Ernest Beaux mötte sin första framgĂ„ng. Det var en Köln som heter Bouquet de Napoleon, följt snabbt av dess kvinnliga motsvarighet, Bouquet de Catherine. ÄndĂ„ tvingades han sedan sĂ€tta sin karriĂ€r i beredskap för att följa Ă„ret med i den franska armĂ©n under första vĂ€rldskriget. NĂ€r kriget var över tog Ernest Beaux upp exakt var han slutade och slog sig ner för gott i Paris och försökte otaliga experiment.

Ernest Beaux, en avantgardekemiker

Innan Ernest Beaux blev en parfymer var han sĂ€rskilt passionerad för kemi. SĂ„ledes komponerade han mĂ„nga parfymer baserade pĂ„ syntetiska essenser. Dessutom betrodde han till och med att skapa oftare baserat pĂ„ kemiska formler snarare Ă€n tack vare nĂ€san. Liksom en kompositör som utvecklar sina verk pĂ„ ett partitur innan han spelade dem, skrev Ernest Beaux sina doftande formler innan han luktade dem. Denna okonventionella metod hindrade emellertid inte den frĂ„n att vara kĂ€llan till enorm framgĂ„ng. Det var 1920 han gick med i Chanels hus. Utan att veta det skulle han sedan utveckla det som skulle bli en av de största framgĂ„ngarna i parfymeriets historia. Vi Ă€r skyldiga honom den ikoniska Chanel nr 5. Vad mer Ă€r, med tanke pĂ„ entusiasmen för denna parfym, uppmanade Chanel Ă„terigen sin talang att skapa mĂ„nga andra essenser. SĂ„ var fallet med N ° 22 1922, Cuir de Russie 1924, Gardenia 1925, Bois des Ăźles 1926 … Och detta tills Mademoiselle Chanel nr 1 1946.

Mycket mer Ă€n en enkel parfymör Ă€r Ernest Beaux ett sant monument över vĂ„rt parfymeri. Han har gjort historia tack vare sin berömda ”kvinnans parfym med kvinnans doft”. Samtidigt arbetade han ocksĂ„ med andra stora företag inom parfymsektorn som Bourgeois. PĂ„ grund av dessa experiment banade han vĂ€gen för mĂ„nga moderna skapelser och undersökte alltid lite mer de möjligheter som syntetiska dofter erbjuder.

[

Leave a Reply