Parfymörer

BenaĂŻm Carlos

Mellanöstern Àr en plats pÄ vÀrlden som fascinerar mÄnga parfymerare. Det Àr faktiskt ett land fullt av sol som gör det möjligt att odla mÄnga vÀldoftande vÀxter. Sedan kommer de subtila dofterna av kryddor som traditionellt anvÀnds i köket i dessa lÀnder. Det Àr ocksÄ hÀr som parfymern Carlos Benaïm föddes. SÄ det rÄder ingen tvekan om att hans kreativitet matar pÄ hans barndomsminnen.

SÄledes orienterade han sina studier i den vetenskapliga vÀrlden och utbildades ursprungligen som kemiingenjör. Detta gjorde det möjligt för honom dÀrefter att integrera ett utbildningsprogram, 1967, inom företaget International Flavors & Fragrances, bÀttre kÀnt under namnet IFF. Detta internationella företag Àr idag en av de viktigaste aktörerna inom tillverkning av parfymer för parfymindustrin och för livsmedelsindustrin. Mer exakt upptar den tredje platsen i vÀrlden inom denna sektor nÀr det gÀller omsÀttning. Att gÄ med i detta fantastiska varumÀrke representerade sedan en riktig vÀndpunkt för Carlos Benaïms karriÀr. DÀr utbildades han av Bernard Chant och Ernest Shiftan och lÀrde sig mycket av dessa tvÄ parfymexperter. En ren IFF-produkt, Carlos Benaïm lÀmnade aldrig detta företag och har för nÀrvarande en senior parfymörposition.

Minne som inspirationskÀlla

Som hans barndom tillbringade i Marocko antyder Ă€r Carlos BenaĂŻm nĂ„gon som gillar att gĂ„ tillbaka till sina minnen för att skapa. ”Den speciella alliansen mellan doft, smak och minne utgör mitt luktuniversum”, sĂ€ger han. Vissa dofter kan sĂ„ledes vĂ€cka sĂ€rskilt starka kĂ€nslor hos honom. Till exempel fick han lukta flera rĂ„varor med slutna ögon nĂ€r han var student. En av dem gjorde honom röd av ilska och han kĂ€nde enormt vĂ„ld inom sig. Det var doften av cedertrĂ€et frĂ„n Atlas i Marocko. Men nĂ€r han var barn följde han sin mor till slaktaren och observerade med skrĂ€ck blodiga slaktkroppar av djur. Lukten som steg upp till nĂ€san var golvet, tĂ€ckt med Atlas ceder … Det var dĂ€r han förstod vikten av lukt pĂ„ det undermedvetna. Å andra sidan Ă€r andra smaker synonyma med komfort för honom. Till exempel gillar han att anvĂ€nda tobak, en ingrediens som pĂ„minner honom om sin farfar. För honom Ă€r parfym mycket mer Ă€n en konst. Det Ă€r en avslöjare av kĂ€nslor.

Carlos Benaïms kÀnslighet i kombination med hans oövertrÀffade kunnande har gett honom mÄnga utmÀrkelser under sin karriÀr. Han fick sÀrskilt ett Lifetime Award av American Perfume Society 2004 samt ett Lifetime Award av Frangrance Foundation 2014.

[

Leave a Reply