Råmaterial.

Blåbär i parfymeri

Dofterna av blåbär framkallar söt frosseri, vild frukt och en aning nostalgi för de berömda geléerna som var försiktigt kokta på elden … För att göra dessa vackra känslor perfekt i parfymer, arbetade skaparna för en anteckning av syntetiskt blåbär som är liknande närmare sin naturliga doft.

Europas magiska lilla vik och den ”nya världen”

Blåbär, och dess ganska blåaktiga och moiré färger, är känd både för sin smak av liten vild frukt och för sina många läkande egenskaper. Blåbär användes för att behandla dysenteri, diarré, skörbjugg och bladen användes för att komponera läkemedel för att sänka blodsockernivån hos diabetiker.

När de europeiska kolonisterna anlände till vad som skulle bli Amerika upptäckte de där ett litet nästan lika bär, blåbäret, som de tillskrev samma dygder som det europeiska blåbäret. Amerikaner adopterade blåbär av många kulinariska skäl. Angelsaxerna tillskrev dock blåbäret en ganska konstig förtjänst: under andra världskriget förbrukade kungliga flygvapnet i fenomenala mängder blåbär som skulle öka deras nattsyn … Vi vet aldrig om det är tack vare blåbär att kriget vann …

I alla fall har den lilla blåbäret aldrig drabbats av disenchantment och förblir en röd frukt som ofta används i många bakverk. Naturligt associerad med frosseri, var blåbärets anteckning, både väldigt söt och girig, att pryda de vackra blommiga fruktiga dofterna under det senaste decenniet.

Några toner av blåbär i våra ganska söta smaker

Blåbärsnoten uppträder därför helt naturligt i våra fruktiga blommiga dofter för sina gourmetdoftar av röda frukter, ömma som barndomsminnen. Blåbär används nästan systematiskt som en toppnot i denna familj av söta smaker.

”MIREA” av Molinard, släppt 2005, öppnar vägen för gourmet- och fruktiga dofter med en ton blåbär. Blåbäret som placeras i toppnoten kombinerar för vårt största nöje med björnbär och litchi för att erbjuda fruktiga sötsaker och gourmet och färsk ömhet. Då använder “Very Irrésistible SUMMER SORBET” av Givenchy och “L’Heure Folle (X)” av Cartier, båda släpptes 2009, blåbär för att gifta sig med isiga toner och tranbär, en ganska originalpost för doften av Givenchy, där Cartier skapar en magnifik blandning av röda frukter (vinbär, björnbär, blåbär) associerade med granatäpple och rosa bär.
För ”Parlez-moi d’Amour” använder John Galliano blåbärsnoten som på ett oöverträffat sätt associeras med ingefära och bergamott för att erbjuda gnistrande och överraskande överenskommelser av sockerarter och kryddor till hans resolut moderna och innovativa juice. ”Couleur Kenzo Violet” kommer att kombinera några år senare blåbärsnoten med en vacker cocktail av röda frukter och violer som lämnar ett fruktigt blommigt spår som inte lämnar någon likgiltig!

Det bör noteras att parfymer som är relativt försiktiga i valet av kombinationer av dofter med blåbär inte längre tvekar att börja med en del olfaktorisk våg. Lanvin, till exempel, har kombinerat noten av blåbär med den mousserande mandarinen i ”Me” för att erbjuda en söt juice som går utanför misshandlad spår.

Leave a Reply