RĂ„material.

Citronblomning i parfymeri

Den sÀllsynta och vÀrdefulla citronblossnoten kommer dock att andas ut sina dofter i vackra blommor, orientaliska eller trÀiga flaskor.

Citron och citronblomning

Född i södra delen av den asiatiska kontinenten har citronen och dess vördnadsfulla citrontrĂ€d varit kĂ€nda för mesopotamierna i minst 4000 Ă„r. KĂ€nd förutom som ett effektivt antigift, skulle citronen under gamla tider ha skyddat tvĂ„ fĂ„ngar frĂ„n huggormens gift … Det Ă€r kanske av denna anledning som hinduerna skyddar halsen pĂ„ deras heliga representationer av citronhalsband.

CitrontrÀdet fördes tillbaka till Europa av Alexander den store och det dröjde inte lÀnge innan vi upptÀckte dess mÄnga egenskaper, sÀrskilt antiseptiska medel, som anvÀnds inför den fruktansvÀrda skörbjuggsjukan hos lÄngvÀgs seglare. Ur en olfaktorisk synvinkel, citron eller snarare dess zest, var en av de rÄvaror som valts för de första colognerna. Citrusdoftfamiljen, som hÀrrör frÄn dessa cologner, skapades runt dessa citrusnoter gjorda av citronskal.

NÀr det gÀller citronblomningen anvÀnds den i parfymer för sina blommiga och gröna aspekter som, Àven om de kan förvÀxlas, inte liknar citronnoten förutom citrusfasetten naturligtvis.

Citronblomsterna i vÄra parfymer

En av de allra första formgivarna som anvĂ€nde citronblossnoten i sina dofter var Serge Lutens med sina tvĂ„ dofter ”Datura Noir Collection Beige Eau de Parfum” och sedan ”Citronblommor”.

I den första doften, en original fruktig blommig, Ă€r citronblossnoten associerad med neroli, petitkorn och muskot i de översta tonerna. I ”Fleurs de citronnier”, slĂ€ppt 2004, kombinerar oden till blomman med soliga och varma toner av citrontrĂ€d samma rĂ„varor i toppnoten medan den ersĂ€tter blomman med citronbladet för att erbjuda citronblommans anteckning. i hjĂ€rtat tillsammans med vit honung och tuberos. LĂ„t oss dock notera att denna magnifika ode till blomman av orientaliskt citrontrĂ€d och blommigt, mĂ„ste ha drabbats av dess förvirring med citronnoten, som drev Serge Lutens att bekrĂ€fta sin fördom av ”anti colognes”.

Sedan gifter citronblossnoten ofta med fruktiga toner för att erbjuda ganska blommiga fruktiga toner, vilket vĂ€cker friskhet och blomman som med ”Aquazun” och ”Aquazur” av Lancaster dĂ€r citronblom som anvĂ€nds av sommarjuicer. erbjuds som en toppnot i samband med andra citrusfrukter eller apelsinblom.

Även om citronblossnoten vanligtvis förknippas med blommiga och feminina dofter, kan den ocksĂ„ hitta vackra överenskommelser att utvecklas i maskulina dofter som kommer att sublimera dess olika aspekter. SĂ„ledes associerade ”Bogart Homme” det med rosmarin, dĂ€r ”BlackSoul” av Ted Lapidus gifte sig med apelsinblom, kryddor och aromater för en vacker aromatisk orientalisk juice.

Leave a Reply