Parfymörer

Cresp Olivier

FÄ reda pÄ mer

Olivier Cresp, ett parfymbarn

Den kÀnda parfymören Olivier Cresp verkar ha fallit in i parfymvÀrlden frÄn sin tidigaste barndom. Den senare föddes i Grasse i en familj av bönder. Hennes farfars far odlade rosor och jasmin, medan hennes farfar och far bytte dem. SÄledes Àr parfymeri för honom mycket mer Àn ett yrke och det Àr mer beslÀktat med ett familjearv. Olivier Cresp fick dÀrför sin luktsinne att fungera mycket tidigt. Konversationerna i hans barndom kretsade uteslutande om parfym och han behÄller ett intakt minne av dofter som parfymerar hans hus samt hans förÀldrars workshops. Dessutom sÀger han att han alltid har Àlskat att titta pÄ processen med att extrahera lavendel och iris. Vad mer Àr, notera att Olivier Cresp kommer frÄn en familj pÄ tre barn, som alla har blivit parfymer.

Olivier Cresp karriÀr

Olivier Cresp har varit en parfymör sedan 1975. Han tillbringade först 12 Är pÄ Quest innan han började i Firmenich 1992. Det var ocksÄ inom den senare att han blev en mÀstare parfymör 2006. Mycket mer Àn en enkel talang, han Àr skyldig detta öde till en hela barndomen Àgnas Ät att intensivt lÀra sig saker om rÄvaror. Hennes första parfymuppfattning gÄr tillbaka till 9 eller 10 Är. Han hade samlat alla slags blommor innan han blötlÀggde dem i alkohol. Av hans bekÀnnelse var resultatet ocksÄ ganska dÄligt. Lyckligtvis för oss har det förbÀttrats kraftigt sedan den dagen. Var och en av hans kompositioner Àr vÀldigt olika Àven om han erkÀnner att han bokstavligen Àr kÀr i ceder. Han införlivar lika mycket i sina parfymer för mÀn som kvinnor för att ge dem mer intensitet och elegans. SÄdan Àr hÀr, enligt honom, hans verkliga signatur.

Olivier Cresp Àr ett parfymgeni. Vi Àr skyldiga honom mÄnga kÀnda parfymer som Angel av Thierry Mugler, Cerruti 1881 Acqua Forte, Dune pour Homme av Dior eller till och med Kokorico av Jean-Paul Gauthier för att nÀmna nÄgra. Var och en av hans projekt Àr en riktig utmaning för honom, samtidigt spÀnnande, kreativt, utan motstycke som han hoppas kanske en dag kommer att matcha den berömda Shalimar de Guerlain, hans favoritparfym.

[

Leave a Reply