RĂ„material.

Galbanum i parfymeri

Var kommer galbanum ifrÄn?

Galbanum Ă€r en vĂ€xt som ocksĂ„ kallas ”gummy ferrule”. Det Ă€r en flerĂ„rig ört med lĂ„nga taproots som mĂ€ter cirka 1 m. SĂ„ledes bildar galbanum en slags stor buske. Den hĂ€r Ă€r utsmyckad med hermafroditiska gula blommor och med en mycket obehaglig lukt. De senare poloneras av flugor och gillar sĂ€rskilt vĂ€rme. Det Ă€r dĂ€rför galbanum vĂ€xer i öknen och bergsomrĂ„dena pĂ„ jorden. Det Ă€r sĂ€rskilt en av Irans stjĂ€rnor och har anvĂ€nts sedan urminnes tider. Faktum Ă€r att vid det forntida Egypten var galbanum redan kĂ€nt för sina kramplösande, slemlösande, stimulerande och karminativa egenskaper. PĂ„ samma sĂ€tt anvĂ€nds idag dess eteriska olja fortfarande i aromterapi. Det Ă€r sĂ€rskilt kĂ€nt för sin toning och trötthet. Som sĂ„dan anvĂ€nds den regelbundet av massageinstitut och hjĂ€lper ocksĂ„ till avkoppling och god andning. Dessutom skulle det reglera kvinnors menstruationscykel och lindra otillrĂ€ckliga eller smĂ€rtsamma perioder. Slutligen finns det mĂ„nga desinfektionsmedel som innehĂ„ller det. Galbanum fungerar som ett antiinfektiöst och antibakteriellt medel. Det hjĂ€lper sĂ„ledes till att rengöra sĂ„r och förhindrar uppkomsten av eventuella abscesser. För lite och galbanum skulle nĂ€stan bli en mirakulös produkt!

FĂ„ lukten av galbanum

Du kommer att förstÄ att nÀr vi pratar om parfymer baserade pÄ galbanum Àr det inte blommorna. Faktum Àr att tvÄ delar av denna vÀxt anvÀnds och anvÀnds för att göra parfymer eller rökelse. Galbanum-rötter producerar ett slags harts genom ett enkelt snitt. Den senare slÀpper ut en mycket luktig mjölkvit vÀtska. PÄ samma sÀtt avslöjar bladen av galbanum en ganska stark lukt av anis. I allmÀnhet krÀver anvÀndning av galbanum en perfekt behÀrskning av parfymeri. Faktiskt mÄste doseringen vara mycket exakt, annars kan det snabbt bli obehagligt.

Galbanum betraktas idag som en riktmÀrkesdoft, speciellt nÀr man vill bygga en grön anteckning. Detta sÀrskilt kraftfulla material ger friskhet och livlighet till parfymerna som innehÄller det. PÄ samma sÀtt ger det direkt ett mÄngfacetterat spÄr, bÄde kryddigt och grönt, som pÄminner om lövverk eller skogen.

Leave a Reply