RĂ„material.

Granbalsam i parfymeri

Fir basalm av balsamgranen, emblem för Nordamerika

Balsamgran eller Abies balsamea frÄn sitt vetenskapliga namn Àr en granart i pinaceaefamiljen. Den hÀr Àr infödd i Nordamerika och kan nÄ 15 till 20 m i höjd medan den har en stam pÄ mer Àn 60 cm i diameter. Generellt pyramidformad har balsamgranen en livslÀngd pÄ 70 till 150 Är. Den Àr utsmyckad med mÄnga trÀkottar pÄ 5 till 10 cm och stÄr stolt pÄ sina kvistar. Den senare mognar pÄ hösten och sublimerar de mÄnga platta och icke-taggiga nÄlarna pÄ grenarna. Dessa Àr vÀldigt doftande och parfymerar dÀrför nordamerikanernas livsmiljöer vid juletid. Barken Àr slÀt och har en grÄaktig fÀrg. För att vÀxa ordentligt behöver denna barrtrÀd gott solljus. Det ligger dÀrför snarare vid skogskanten eller i luckor. Det Àr sÀrskilt nÀrvarande i den kanadensiska provinsen Quebec och uppskattar det kalla klimatet och den stÀndigt fuktiga jorden i denna region. Förutom att det anvÀnds som vindskydd Àr balsamgran mycket kÀnd för sitt tuggummi, sÀrskilt inom optisk sektor och parfym. Dess nÄlar anvÀnds emellertid för att göra örtteer medan dess trÀ anvÀnds vid tillverkning av papper eller ramar.

Fir basalm i parfymeri

Observera ocksÄ att detta stora pyramidala trÀd ocksÄ anvÀnds i stor utstrÀckning av parfymerare. Dess doft extraheras med flyktiga lösningsmedel frÄn kvistarna eller nÄlarna. Detta gör det möjligt att erhÄlla granbasalm, ett typiskt fransk ord som i andra lÀnder kallas absolut furubalsam. Generellt sett finns granbasalm i dofter för mÀn och ger dem en trÀaktig aromatisk ton. Sammantaget Àr det associerat med andra av dess kongener som cedertrÀ, cypress eller guaiac-trÀ.

MÄnga mans dofter innehÄller den. Detta Àr sÀrskilt fallet med Bottega Veneta pour Homme, Cacharel pour Homme, Drakkar Noir av Guy Laroche eller Feeling Man av Jil Sander. Emellertid ingÄr granbasalm ocksÄ i Fille en Aiguilles juice, en unisex doft av Serge Lutens, liksom i den feminina Aqua Allegoria Winter Délice av Guerlain.

Leave a Reply