Från småföretag till lyximperium

Guess berättelse är som en framgångshistoria i Hollywood-filmen. Och med goda skäl … den här berättar historien om fyra Marseille-bröder som åkte till Los Angeles för att pröva lyckan. Deras projekt bestod sedan av att göra jeans. Emellertid ansågs denimtyget vid den tiden vara ur modet. För att få en frisk luft till denna trend bestämde bröderna Marciano, grundare av Guess, därför att kombinera den europeiska stilen med detta emblematiska tyg i USA. Guess namn är under tiden direkt inspirerat av en annons för MacDonalds. Den visade meningen: ”Gissa, vad finns i den nya Big Mac”, förstå ”Gissa vad som finns i den nya Big Mac”. Gissa var ordet som skrevs i större storlek och så behölls det. Med sina mönstren och vågan började bröderna Marciano med att sälja kläder i Los Angeles under sommarsäsongen. De hade idén att tvätta sina jeans med vulkaniska stenar. Idén var så populär att de öppnade en andra jeansbutik med flera varumärken i Los Angeles bara två månader senare! Paul Marciano, VD för Guess, kommer ihåg: ”Alla försökte prata om oss, men vi hade inget att förlora, så vi gick för det. Vad mer, ivriga att göra sig kända, skickade de en av sina skapelser till Bloogmingdale’s, den berömda amerikanska varuhuskedjan. Så här blev Guess jeans raseri till liv.

Den oändliga stilen av Guess

Lite efter lite har Guess kunnat utveckla flera klädlinjer samtidigt som de har tillgång till bagage, lädervaror, glasögon, smycken, underkläder och parfymer. Samtidigt sträckte sig Guess berömmelse långt bortom amerikanska gränser. Guess är faktiskt känt för sina många sexiga annonser och sina charmiga musiker som Claudia Schiffer, Naomie Campbell eller till och med Carla Bruni. Dessutom anlände Guess till Europa på 90-talet och dess omsättning sedan den dagen har mer än tiofaldigt! Vi är nu långt ifrån det lilla familjeföretaget. Guess-gruppen gick in på New York Stock Exchange 1996. Den förkroppsligar den amerikanska livsstilen i sin mest eleganta fasett, både vad gäller mode och parfym.

Idag har Guess mer än 1200 butiker runt om i världen och var och en av dess dofter distribueras i mer än 80 länder. Dessutom är Guess ett företag som grundar Guess Foundation 1994 för att samla in pengar för cancerforskning eller för att finansiera andra välgörenhetsarbeten.

Detta är de mest framstående parfymerna från Gissa