RĂ„material.

Iris i parfymeri

Irisens ursprung, egenskaper och anvÀndning

Parfymerier letar efter vissa arter av iris för deras rhizom, det Àr den underjordiska stammen av blomman eftersom i iris anvÀnds stammen för att göra parfymer. Vi anvÀnder en art som kommer frÄn Florens i Italien, iris germanica, sedan iris pallida, ocksÄ odlad i Italien och Marocko, för att fÄ irisens essens genom att destillera den. Iris Àr en av de dyraste rÄvarorna eftersom den mÄste torkas i tre Är innan den destilleras, sÄ lönsamheten Àr lÄg. Ett ton iris anvÀnds för att destillera bara 2 kg eterisk olja. Iris Àr avsedd för prestigefyllda parfymerier. Det avger en delikat pulverformig, smörig, lila, halm, trÀig doft, men den Àr bÄde kraftfull och raffinerad.

Det var Catherine de Medici som hade börjat anvÀnda irisen som doft. Iris anvÀndes som ett hÄrpulver, pÄ 1600-talet slogs och siktade rhizomen vilket gav en söt doft av violett som faktiskt Àr doften av iron. Iris kombineras med blommiga toner eller anvÀnds som en basnot.

Iris, Àlskling av lyxiga parfymerier

Den pulverformiga noten av iris skiljer sig frÄn vaniljnoten som Àr mer utsökt. Dessutom kommer benÀmningen pulverformig anteckning frÄn rispulvret som ursprungligen doftades med iris. Vi definierar denna anteckning som subtilt trÀig, torr, lite pastell, lila och luftig. Till skillnad frÄn andra doftande material blir irislukten starkare med tiden. Ironen i irisen Àr en molekyl som utvecklas över tiden. Irisblommor luktar ocksÄ vÀldigt lite, det Àr jordstammen frÄn vilken parfymen extraheras som luktar av pulverformig lukt. Det Àr jordstammarna som har nÄtt sin mognad och som har torkats i tvÄ och ett halvt eller tre Är som ger en ren och frÀsch lukt, Àven om de Àr torra produkter. Destillationen ger inte en eterisk olja utan irissmör, den Àr söt, lite fet men mycket trevlig. Det Àr frÄn irissmör som vi gör det absoluta, en extraktion med ett flyktigt lösningsmedel som med jasmin eller ros.

Chanel N ° 19 doften Àr designad med pallida frÄn Italien, som odlas mindre och mindre dÀr. Chanels hus bestÀmde sig för att odla iris i sitt eget fÀlt i Frankrike, i Grasse för att kunna designa tillrÀckligt med iris för sin pulverformiga, upplyftande och sensuella doft. TvÄ arter odlas dÀr, iris pallida och iris germanica.
VarumÀrket HermÚs anvÀnder ocksÄ iris för sina dofter av Hiress och Iris Ukiyoe frÄn Hermessence.

Leave a Reply