Jean Patou, en modedesigner som lyssnar på sin tid

Jean Patou föddes i Paris 1887. Han började sin karriär tillsammans med sin far i ett garveri i Oise innan han gick med i sin farbror som var en pälsare. Det var där han lärde sig grunderna i modeyrket. I oktober 1905 lämnade han dock i tre år i armén. När han återvände bestämde han sig för att bosätta sig i Paris 1910. Där öppnade han ett haute couture-hus där han införlivade en pälsverkstad, en slags hyllning till sitt familjearv. Ändå blev ekonomiska svårigheter bättre av denna första upplevelse. Långt ifrån att bli avskräckt återvände Jean Patou 1912 och förvärvade sin första riktiga butik i Champs-Élysées-rondellen. Jean Patou försökte flera avantgardeprojekt där och det vann över några skådespelerskor och socialiter av sin tid. Dessutom var Jean Patou-modellerna billigare än konkurrenterna. Så småningom planerade Jean Patou att förstora sin butik och därmed överföra den nära Place de la Concorde, i en elegant 1700-talsherrgård, från 1914. Tyvärr tvingades designern då att gå i krig och hans aktivitet kunde inte återupptas förrän hans återkomst till Paris 1919. Jean Patou var ivrig efter att vara i sin tids anda och förkroppsligade sedan önskan om sin tids frihet. Han upphöjde kvinnligheten och skapade flera innovationer av sportkläder som de första tennisshortsen för kvinnor. Han skapade också de första ärmlösa tröja koftorna, veckade siden kjolar stannade ovanför knäet och glömde inte att matcha var och en av hans kläder med flera tillbehör. På samma sätt började han i parfymets äventyr just nu.

Parfymerna av Jean Patou

Jean Patou vågade luktäventyret 1925 och det året skapade han sina tre första parfymer. Han avslöjade den ljumma lukten för brunetterna av Love Amour, lättheten för blondin från Que Sais-Je och Chaldée för de rödhåriga. Likaså mycket avantgardistiskt lanserade han sin första unisex-parfym 1929. Många kolossala framgångar följde. Dessutom vill Jean Patou-huset erbjuda parfymer som alltid är mer innovativa än varandra. Dessutom har Jean Patou sitt eget laboratorium, vilket gör det möjligt för honom att ha total kontroll över sina skapelser. Varumärket är också känt för att vara en av de största konsumenterna av naturliga råvaror i världen. Som sådan har Jean Patou sina egna fält av ros och jasmin i regionen Grasse.

Sedan 2001 har Jean Patou-parfymer förvärvats av Procter & Gamble-gruppen, vars division är baserad i Genève. Ändå visste den här hur man bibehöll sin prestige från förr och att ha råd med en Jean Patou-parfym kommer alltid att dekorera sin klädsel av diskretion och elegans.

Detta är de mest framstående parfymerna från Jean Patou