RĂ„material.

Kaprifol i parfymeri

Vad Àr kaprifol?

Kaprifol Ă€r en klĂ€ttervĂ€xt som Ă€r infödd i Kina och tillhör familjen Caprifoliaceae. Dessutom tĂ€cker kaprifol flera estetiska funktioner och har idag mer Ă€n 200 arter och en mĂ€ngd hybrider. Dessutom fĂ„r kaprifol ibland utseendet pĂ„ en klĂ€ttringsvĂ€xt. I det hĂ€r fallet bildar det slags snurrande lianor som sveper runt olika stöd och dĂ€rmed klĂ€r vĂ€ggar, staket eller nĂ„gon annan yta. Vissa arter Ă€r till och med sĂ€rskilt kraftfulla och kan nĂ„ 4 eller 5 m höjd och tĂ€cka ett omrĂ„de pĂ„ 8 till 10 mÂČ. I andra fall tar kaprifol dock formen av en buske. Det Ă€r dĂ€rför perfekt som markskydd eller för att bilda en hĂ€ck. Odlingen fördelas över hela norra halvklotet och dess egenskaper hos en rustik vĂ€xt gör att den tĂ„l temperaturer som kan sjunka till -15 eller -20 °. Helheten Ă€r ocksĂ„ dekorerad med rörformiga blommor med ett luftigt och perky utseende. . Vanligtvis Ă€r dessa vita. De kan dock prydas med olika nyanser, ibland gula, rosa eller till och med orange. Kaprifol förlorar sedan sina blommor, den senare ger plats för mörka men giftiga runda bĂ€r. I allmĂ€nhet Ă€r kaprifol en blomma att plantera pĂ„ vĂ„ren eller hösten, i ett halvskuggat omrĂ„de. Dess blomning strĂ€cker sig frĂ„n juni till oktober beroende pĂ„ art. ÄndĂ„ för att optimera det, och Ă€ven om kaprifol kan vĂ€xa i naturen, Ă€r det att föredra att förse det med gödselmedel varje Ă„r, vid tidpunkten för vĂ„ren.

Parfymer baserade pÄ kaprifol

Kaprifol vĂ€xer pĂ„ tempererade breddgrader och medelhavsomrĂ„den. Dess smĂ„ blommor blommar i slutet av vintern och ger en jasmin doft. SĂ„ledes finns kaprifol frĂ€mst i feminina parfymer. Den avslöjar sig i mĂ„nga aspekter, ibland nĂ€ra jasmin medan den Ă€r orange, vegetabilisk och honung. Å andra sidan kan dess doft inte extraheras direkt frĂ„n blomman. Dess doft Ă„terges i laboratoriet frĂ„n andra naturliga essenser eller genom head space-tekniken, en metod som utvecklades pĂ„ 1970-talet och syftar till att rekonstruera en blommas naturliga dofter som de finns i naturen och utan dem. skĂ€mma bort.

Kaprifol förmedlar alltsÄ en mycket vÄrkÀnsla. Som sÄdan passar den elegant in i Aqua Allegoria-kollektionen frÄn Guerlain. PÄ samma sÀtt lÀgger den lÀttare till Diorella av Dior, Anaïs Anaïs av Cacharel, Beyond Paradise av Estée Lauder eller Dot av Marc Jacobs. PÄ samma sÀtt Àr en Yves Rocher-parfym helt dedikerad till honom och kallas helt enkelt ChÚvrefeuille. Dess fÀrskhet gör den till en sÀrskilt mÀrkbar juice för sommaren.

Leave a Reply