RĂ„material.

LĂ€der i parfymer

LÀder, en förförisk lukt

Gammalt lĂ€der luktade som rök eftersom det garvades av brĂ€nd björkbark. LĂ€dret avger toner av tjĂ€ra, tobak, sensuella toner, torra toner men inslag av karaktĂ€r. Doften frĂ„n ”lĂ€der” -luktfamiljen Ă€r uppriktig och atypisk. LĂ€deravtalen Ă€r huvudsakligen uppdelade i anteckningar av djurlĂ€der, rökt lĂ€der, smidigt lĂ€der, rikt och runt lĂ€der, MellanösternlĂ€der och girigt lĂ€der, sĂ„som rött lĂ€der. De bĂ€sta Ă„ren av lĂ€derartade parfymer Ă€r mellan 1920 och 1970, sĂ€rskilt med den mycket berömda parfym ”Cuir de Russie”, skapad av Chanel 1927 … För mĂ„nga minns denna parfym lukten av lĂ€derstövlar som soldater bĂ€r. Ryska.

LÀderfamiljens olfaktoriska Àktenskap

Tack vare sina mĂ„nga aspekter Ă€r lĂ€der associerat med alla doftfamiljer. Det upptĂ€cks ofta i trĂ€iga, chypre, bĂ€rnstenavtal, men ibland överraskar det och finns i en aromatisk doft, som ”Jules” av Christian Dior. HĂ€r Ă€r lĂ€dret placerat som en basnot tillsammans med ekmossa och tonkaböna. ”Jules” uppfattas som en sassy doft med en fyllig doft. Ursprungligen, och pĂ„ grund av dess sĂ€rskilt imponerande, till och med djurdoft, införlivades lĂ€der huvudsakligen i parfymer för mĂ€n. Idag Ă€r kvinnor stolta över att ocksĂ„ ha sin parfym med lĂ€deranteckningar. Bland de största feminina parfymerna noterar vi ”Cuir BĂ©luga” av Guerlain, ”Kelly CalĂšche” av HermĂšs eller till och med ”Cuir de LancĂŽme” av LancĂŽme. I dessa parfymer mĂ€rker vi förknippningen av lĂ€der med blommiga toner som jasmin, dallilja, ros, narcissus eller till och med ylang-ylang.

Ursprungligen erhölls lÀder frÄn djurets hud. Sedan Catherine de Medicis dofthandskar har lÀder korsat Äldrarna framgÄngsrikt. I huvudsak nÀrvarande i herrparfymer har lÀder erövrat kvinnors hjÀrtan. Den kombinerar klokt med trÀiga, bÀrnsten, chypre, fruktiga, aromatiska eller blommiga toner. Idag Àr lÀderanteckningar tillbaka och med dem parfymers Àdla material.

Leave a Reply