Lanvin, ikoniskt parisiskt varumärke

Lanvin-husets historia kastar oss in i hjärtat av Paris 1889. Det föddes faktiskt när själva Eiffeltornet bara kom fram från marken. Lanvin är skyldig sin existens till Jeanne Lanvin, designer som öppnade sin allra första butik i rue du Faubourg Saint-Honoré, en adress som nu har blivit legendarisk och som fortfarande är företagets huvudkontor. Hon bosatte sig där som fräsare och började med att göra barnkläder inspirerade av dottern Marguerite. Sedan utvecklades Lanvin gradvis till en kvinnodemens värld. Det var då 1909 som Jeanne Lanvin verkligen antog statusen som ett modehus genom att gå med i syföreningen. Det var dock inte förrän på 1920-talet att se en betydande utveckling av detta varumärke. Vid den tiden hade Lanvin redan 1 200 anställda och ockuperade tre byggnader i Paris och sju kontor runt om i världen. Det var då det växande företaget bestämde sig för att utöka sin verksamhetssektor. Ursprungligen utvecklade Lanvin ett sportutbud 1923. Sedan bestämde hon sig 1924 för att ta itu med parfymer innan hon skapade underkläder 1926.

Lanvins överdådiga dofter

Lanvins första doft utvecklades av näsan André Fraysse. Den bar sedan nykter namnet på tecknet. Sedan följdes det av en av de största juicerna under förra seklet, Arpège, skapad 1927 i samband med de 30 år som Marguerite, älskling dotter till Jeanne Lanvin. Hennes namn inspirerades av designerns kärlek till musik. Därefter följde en hel antologi av prestigefyllda juicer som Scandal, Rumeur eller Prétexte, till Jeanne Lanvins död 1946, när hon var 79 år gammal. Marguerite tog sedan över ledningen av huset fram till sin död 1958. Många doftkreaturer följde, som Crescendo 1964, Monsieur Lanvin 1966, Vetyver Lanvin 1971, Cardomone 1983, Lanvin Homme 1987 eller Oxygène i 2000. Det var då den begåvade Albert Elbaz kom fram till Lanvins konstnärliga ledning. Han gick med i företaget i oktober 2001, då Lanvin köptes av L’Oréal-gruppen. Hans talang bidrog till att förnya varumärkets image avsevärt. Dessutom utelämnar han inte heller att hyra skaparen av varumärket, Jeanne Lanvin, i en identisk parfym som skapades 2008.

För närvarande är framgången för Lanvin sådan att varumärkets skapelser knäpps upp över hela planeten. Det har mer än 400 försäljningsställen runt om i världen, inklusive mer än trettio butiker i eget namn. Dessutom fortsätter Lanvin-fönstret i rue du Faubourg Saint-Honoré i Paris ständigt att förvåna förbipasserande.

Detta är de mest framstående parfymerna från Lanvin