RĂ„material.

Liljekonvalj i parfymeri

AnvÀndningen av liljekonvalj i parfymeri

Noten av liljekonval anvĂ€nds ofta i fint parfymeri men ocksĂ„ för att parfymera interiörprodukter. PĂ„ 1500-talet var doften av liljekonvalj redan mycket populĂ€r. Dessutom kallades en elegant och framstĂ„ende ung man för ”liljekonvalj”. Lily of the valley Ă€r ett kĂ€nsligt och komplicerat naturligt material att utnyttja. Liljekonvaljblommor kan inte extraheras eller destilleras för att fĂ„ doftande essenser, men andra essenser kan anvĂ€ndas för dess reproduktion. Numera anvĂ€nds ofta liljekonvalj som hjĂ€rtan för en feminin doft, men i syntetisk form. MĂ„nga dofter av blommafamiljen Ă€r accentuerade med liljekonvalj. SammansĂ€ttningen av dessa parfymer domineras av liljekonvalen. Vissa dofter anvĂ€nder liljekonvalj i kombination med andra material som kaprifol, apelsinblomma, hagtorn och cyklamen i hjĂ€rtat. Observera att liljekonval, oavsett dess anvĂ€ndning, Ă€r en extremt giftig vĂ€xt. Att konsumera trast, Ă€ven i smĂ„ mĂ€ngder, kan leda till döden inom nĂ„gra minuter.

Dofter utformade med dammlilja

MÄnga parfymer innehÄller en doft av liljekonvalj. Vi har valt ut tvÄ berömda dofter som har en anteckning av liljekonval i sin sammansÀttning. Diorissimo de Dior lanserades 1956 och Àr förutom att vara en ikon, den doft som bÀst uttrycker doften av liljekonvalj. Liljekonvalj Àr Christian Diors favoritblomma, det Àr ocksÄ hans modehusemblem. Skapad av Edmond Rounitska som klagade pÄ konfektyren och den syntetiska trenden av parfymlukt efter kriget, valde designern att vÀlja liljekonvalj som Àr ett material med en naturlig doft men lÄngt borta frÄn matlagningsdoft. Vi kÀnner igen frÄn början lÀttheten hos Mayotte-ylang-ylang som ger en lugn och ren kÀnsla. Liljekonvaljens överenskommelse Àr i mittnoten med en subtil fruktig grön ton. Som en basnot ger den egyptiska jasminen absolut sötma till denna frÀscha feminina doft baserad pÄ dalens lilja.

En annan klassisk doft gjord med en anteckning av liljekonvalj Àr Anaïs Anaïs de Cacharel. Skapades 1978 men lanserades 1985, omformulerades doften 2014. Den önskade bilden Àr en söt men attraktiv blommande tjej. Upprepningen av förnamnet Anaïs markerar bÄde oskuld och sensualitet hos en lolita. Dalens lilja i denna parfym bestÄr av hyacint, jasmin och apelsinblomma för att bilda doften av lilja eftersom ingen naturlig essens extraheras frÄn den. Woody, bÀrnsten och lÀderartade toner utgör grunden för denna parfym med en lÀtt doft av liljekonvalj.

Leave a Reply