RĂ„material.

Opopanax i parfymeri

Vad Àr opoponax?

Opoponax (som Àven kan skrivas oppoponax) Àr en örtartad vÀxt som tillhör familjen Apiacéeae. Den vÀxer i en tuft pÄ en lÄng stjÀlk som leder till smÄ vita eller gula blommor. Den senare kommer till oss frÄn en buske som vÀxer i Mellanöstern och Afrika, frÀmst i Somalia, Etiopien eller Eritrea. Du kommer att förstÄ, opoponax Àr en vÀxt som behöver ett varmt klimat för att utvecklas. Men sÄ konstigt som det kan verka vid första anblicken Àr den del som intresserar parfymer inte dess blomma utan dess stam. Faktum Àr att i parfymeri Àr opoponax kÀnt för sitt harts som hÀrrör frÄn denna del. PÄ samma sÀtt Àr opoponax ett Àmne som ofta anvÀnds som rökelse och anvÀnds sÀrskilt för att rena luften och desinficera den. Dessutom har opoponax stimulerande och avslappnande egenskaper. PÄ 1600-talet trodde lÀkare att de var till hjÀlp i lÀkningsprocessen och plÄster föreskrevs till och med. LÀkemedlet administrerades sÄledes till Louis XIV nÀr han led av en tumör. I parfymer anvÀnds Ä andra sidan opoponax snarare i form av en balsam.

AnvÀndningen av opoponax i parfymer

Idag anvÀnder alla de största parfymmÀrken opoponax. Denna ingrediens erbjuder en balsamisk, rund, söt och sammetslen doft. Opoponax Àr bÄde varmt och jordnÀra och ger dofter som innehÄller det en mÄngfacetterad doftupplevelse. Det lÀmnar en fruktig, vÀxtbaserad och mycket upplyftande kÀnsla. Dess dofter anvÀnds frÀmst som bas för orientaliska eller gula dofter. Men nÀr opoponax anvÀnds i toppnoterna, ger det egenskaperna hos ett lösningsmedel. Det Àr en ingrediens som passar underbart med tonkabönor, bensin, vanilj eller peruansk balsam. Ofta, Àven om opoponax Àr en viktig ingrediens i mÄnga parfymer, Àr det inte en markerad rÄvara. Detta fungerar mer som ett stöd.

Opoponax Àr ett slags vÀsentligt element i parfymer som fungerar som ryggraden i mÄnga essenser. Som sÄdan Àr det en del av vissa vÀrldsberömda recept som den emblematiska Shalimar av Guerlain. PÄ samma sÀtt Àr det huvudingrediensen i Opoponax des Néreides, en mycket hartsaktig juice som kombinerar en blandning av citrusfrukter med en mer vanilj och trÀig bakgrund. Slutligen Àr det vÀldigt populÀrt bland de största lyxvarumÀrkena, sÀrskilt i de viktiga Poison de Dior, Coco de Chanel eller Flower frÄn Kenzo, och kombinerar i denna med vit mysk och lÀmnar en kÀnsla av friskhet och rena bakom sig.

Leave a Reply