Tillverkningsmetoder

Parfymens sammansÀttning

FörstÄ parfymens luktpyramid

Om parfymvĂ€rlden framför allt Ă€r poetisk och drömlik, vet att den Ă€ndĂ„ bygger pĂ„ mycket fysiska och vetenskapliga grunder. SĂ„ledes har konstruktionen av en olfaktorisk pyramid antagits av alla parfymerare. Det Ă€r av yttersta vikt nĂ€r du skapar en parfym. Luktpyramiden tjĂ€nar till att balansera receptet pĂ„ en doft sĂ„ att den blir harmonisk. Det tjĂ€nar ocksĂ„ till att göra avdunstningen gradvis och kontinuerlig. SĂ„ledes levererar parfymerna i sin tur olika doftmeddelanden över tiden och erbjuds inte helt frĂ„n första ögonblicket. De utvecklas med dig och det Ă€r precis den olfaktoriska pyramiden som hjĂ€lper till att göra en parfym mer levande. Respekt för den olfaktoriska pyramiden Ă€r Ă€nnu viktigare nĂ€r man endast anvĂ€nder naturliga material. OmvĂ€nt tillĂ„ter vissa syntetiska produkter, som Ă€r mer linjĂ€ra, mer ”fusk”.

De tre delarna av den olfaktoriska pyramiden som bestÀmmer parfymens sammansÀttning

Den traditionella strukturen hos en parfym Àr uppdelad i tre grupper. Dessa tre kategorier bildar tillsammans luktpyramiden.

De bÀsta anteckningarna i en parfym

Toppnoterna Àr den mest flyktiga delen av dofter. Det hÀr Àr lukt som börjar omedelbart efter att en parfym sprutats. Oftast Àr det en frÀsch, grön doft som avdunstar högst efter en halvtimme till en timme. Vanligtvis bestÄr parfymens toppnoter av citrus, aromatiska toner, gröna och fÀrska dofter.

HjÀrtan antecknar en parfym

HjÀrtnoterna, Ä sin sida, utvecklas över flera timmar och utgör den karaktÀristiska doften av en parfym. Det Àr de som utgör personligheten i ett recept och som vi uppfattar i flera timmar. I allmÀnhet Àr dessa blommiga, fruktiga eller kryddiga dofter.

Basnoterna till en parfym

Slutligen Àr basnoterna de som avdunstar lÄngsammast. Ibland tar deras avdunstning till och med flera dagar. Deras huvudsakliga funktion Àr att fixa doften sÄ att den hÄller sÄ lÀnge som möjligt. Vanligtvis Àr de trÀaktiga, suave och lÀderartade toner. Balms, trÀ, mossa, bÀrnsten och vanilj Àr viktiga ingredienser i denna kategori.

Vet att ju viktigare en parfym Àr, desto mer blir resultatet friskt och försvinnande. OmvÀnt, ju mer basnoter kommer att finnas, desto mer fÄr du en rik och rik doft.

Leave a Reply