När det gäller engelska lyxhus och parfymer tenderar vi oftast att tänka på den ikoniska Burberry. Detta är dock inte det enda varumärket som bär sina egenskaper och visar sitt medlemskap i Storbritannien. Faktum är att Penhaligons stolta bär färgerna i sitt land i sina parfymer sedan 1870.

Penhaligon’s, en kunglig parfymör

Penhaligons berättelse började 1870 när William Penhaligon lämnade sitt hemland Cornwall för att bosätta sig i London. I själva verket var alla på väg till huvudstaden för att bli rika. Han öppnade först en frisersalong där han samarbetade med vissa Jeavons på Jermyn Street 66, nära Piccadilly. Denna plats resonerade med den orientaliska doften av dess turkiska bad och kom snabbt för att ge honom idéer. Mycket inspirerad av de omgivande dofterna bestämde William Penhaligon sig att skapa sin första parfym 1872. Den hette Hammam Bouquet och ersatte de obehagliga svavelångorna i klassiska ångbad. Från och med då blev det framgång och William Penhaligon blev den officiella frisören och parfymören vid Royal Court. Naturligtvis nöjde han sig inte bara med att göra drottning Alexandras hår utan räknade också en stor del av den engelska aristokratin bland hans kundkrets. Dessutom är detta fortfarande fallet idag. När han dog var hans son Walter ansvarig för att ta över ledningen på företaget. Också utrustad med en unik känsla av parfymeri och har alltid varit nedsänkt i detta universum, fortsatte han på sin fars väg. Invigningen kom 1902, då hertigen av Marlborough beställde en privat doft från honom. Walter bestämde sig sedan för att bryta med det blommiga vatten som krävdes vid den tiden och komponerade en färsk och citronsaft. Framgång var omedelbart där och denna juice med namnet Bleinheim Bouquet är fortfarande idag en av de mest sålda av varumärket, utan tvekan den mest kända av alla. Dessutom berättar historien att det till och med är Wilson Churchills favoritdoft.

Penhaligons parfymeri idag

Från och med nu ansvarar flera parfymerar för att utveckla parfymerna i Penhaligons hus. Var och en av dem är skapad av de lyxigaste ingredienserna från hela världen. Dessutom är de utformade så att de inte liknar någon annan parfym och är oftast reserverade för initierade och rika kunder. Således är Penhaligons en smart blandning av våg, innovation och traditionell kunskap. Penhaligons senaste dofter, med namnet Blasted Heath för män och Blasted Bloom för kvinnor, undertecknades av den begåvade parfymeren Alberto Morillas. De framkallar den engelska landsbygden och mötet mellan det gröna landet och havets friskhet. Slutligen, vet att traditionen vill att var och en av Penhaligons parfymer har en liten knut som en hyllning till de som tidigare var bundna för att säkerställa att locket på flaskorna underhålls. Penhaligons ligger således halvvägs mellan tradition och modernitet.

Detta är de mest framstående parfymerna från Penhaligon’s