RĂ„material.

Tomatblad i parfymeri

Tomaten, dess berömda lykopen och dess dygder inom kosmetika

Om frukten, eftersom tomaten verkligen Àr en frukt, har varit kÀnd i flera Ärhundraden för sin söta och ömtÄliga smak, innehÄller tomaten mÄnga hemligheter med sina frön och löv.

Först och frĂ€mst upptĂ€ckte 1800-talets forskare att lykopen i tomaten, som ger den sin vackra röda fĂ€rg, eller orange beroende pĂ„ sorten, hade spektakulĂ€ra hĂ€lsoegenskaper, sĂ€rskilt för att förebygga vissa cancerformer. Dessutom har tomatlykopen, frĂ„n karotenfamiljen, antioxidativa egenskaper samtidigt som den ger huden en ”hĂ€lsosam glöd”. Som ett resultat smyckas mĂ„nga produkter pĂ„ kosmetikmarknaden med lykopen eller vegetabilisk olja frĂ„n tomatfrön för att komponera krĂ€mer och hudvĂ„rdsprodukter.

NÀr det gÀller tomatblad har de funnit sin plats i parfymer, Àven om de Àr ett syntetiskt material. Den mycket örtartade noten av tomatblad anvÀnds frÀmst i basnoter för att erbjuda kraftfulla, elegant doftande och uppfriskande dofter med dofter som ofta Àr feminina eller blandade.

Tomatblad och blommiga eller citrus dofter

Tomatbladet Àr ett doftande rÄmaterial rikt pÄ friskhet och gröna toner, dessutom har det kunnat reproducera de sÄ speciella dofterna av sin frukt med precision.

En av de allra första dofterna som har provat anteckningen av tomatblad Ă€r den legendariska Sisley och dess första doft ”Eau de Campagne” 1977. Tomatbladet Ă„tföljs av jasmin och dammlilja och erbjuder tack vare sin kraftfulla friska och Medelhavet noterar ett nytt frisk luft som fortfarande Ă€r okĂ€nt vid den tiden.

Det var inte förrĂ€n Annick Goutals ”Passion” 1983 fick glĂ€djen att Ă€n en gĂ„ng lukta tomatbladet som toppnoten i denna vackra blommiga doft bĂ„de fruktig och grön med ljusa toner av chypre. Designern kommer Ă„terigen att anvĂ€nda tomatbladet i en nyare doft, ”Ninfeo Mio”, en trĂ€grön, toppnot tillsammans med citronnoter. Dessutom kommer citron- och citrusdoft att vara kraftfulla flaskor för noten av tomatblad som kommer att blomstra i dofter som ”En trĂ€dgĂ„rd pĂ„ Nilen” av HermĂšs eller ”Une Mouse Green” av Molinard.

Anteckningen av tomatblad Ă€r dĂ€rför en trevlig guide till gröna, fruktiga, blommiga, citrus och till och med chypre dofter. Vi Ă€r ocksĂ„ förvĂ„nade över att bara se en trĂ€ig doft ”Corsica Furiosa” frĂ„n Parfum d’Empire tillsammans med Annick Goutals skapande pĂ„ chyprebanor, dĂ€r tomatbladet verkar vara en kraftfull allierad. Vi Ă€r ocksĂ„ förvĂ„nade över att vi bara kĂ€nner till en aromatisk doft ”Basil” av Marc Jacobs som erbjuder tomatblad som en hjĂ€rtnot, sĂ„ uppenbart Ă€r föreningen. Parfymer öppnar sig dock för nĂ„gra fantastiska nyheter, som vi hoppas kommer att sĂ€tta det vackra tomatbladet i rampljuset.

Leave a Reply