Hans karriär präglas nästan lika av framgång som av kontroverser. Tillbaka till historien om detta franska hus med ett ovanligt öde.

Berättelsen om Yves Saint-Laurent, en figur av världens konstnärliga spetskompetens

Yves Saint-Laurent föddes 1936 i Oran, Algeriet. Han tillbringade hela sin ungdom på denna plats innan han kom till Paris för att gå med i Chambre Syndicale de la Couture Parisiennes skola. Där träffade han Michel de Brunhoff, chef för Vogue France. Den senare presenterade honom för Christian Dior som bestämde sig för att anställa honom som assistent. Yves Saint-Laurent, begåvad med extraordinär talang, gjorde omedelbart ett namn för sig själv i modevärlden. Så mycket att när Christian Dior dog 1957 tog Yves Saint-Laurent över konstnärlig ledning av varumärket. Han presenterade sin första samling i januari 1958 och blev en stor framgång. Han kallades dock för att utföra sin militärtjänst och var därför på sjukhus för depression. Som ett resultat blev han uppsagd från Dior-huset 1960. Han bestämde sig därför, knappt ett år senare, i juli 1961, att gå samman med Pierre Bergé för att grunda sitt eget modehus. Tack vare miljardär J. Mack Robinsons ekonomiska stöd presenterade Yves Saint-Laurent sin första samling fem månader senare. Så började dess meteoriska uppgång. Yves Saint-Laurent visade en enorm vågad, överraskande publik med sin strikta känsla för snittet, sitt enkla färgschema och sitt androgina mode. På samma sätt är det i början av den kvinnliga smoking, Saharan eller byxdräkten för kvinnor.

Yves Saint-Laurents modighet i parfymeri

Dessutom presenterade Yves Saint-Laurent 1971 sin första parfym som heter Rive Gauche. Samma år bestämde han sig för att gå ännu längre och posera naken för reklam för sin parfym Homme. Detta anses vara Yves Saint-Laurents första provokation. Det kommer dock inte att vara det sista! Dessutom väckte Opium-doften mycket kontrovers och gick så långt att det förbjöds i vissa länder på grund av dess olagliga konnotation. Oavsett, det hade åtminstone förtjänsten att få folk att prata om det och bidrog till att göra det till en fenomenal publicitet, vilket gjorde denna juice till en av de mest kända parfymerna på planeten. Således har Yves Saint-Laurent-huset under kontroverserna etablerat sig på den internationella scenen och är älskad av allmänheten men också av de största stjärnorna. Berättelsen om Yves Saint-Laurent var sådan att 1983 återfanns en retrospektiv av hans liv på Metropolitan Museum of Art i New York, en utmärkt första för en skapare som fortfarande lever.

Idag har Yves Saint-Laurent utvecklat dofter i mer än 50 år, både uppskattade av män och kvinnor. Många av dess juicer har blivit viktiga referenser utrustade med uppriktighet, våg, avantgarde och exceptionell kunskap.

Detta är de mest framstående parfymerna från Yves Saint Laurent

Posts not found